Wednesday, January 18, 2012

Banana Yeast Bread



Assalamualaikum~~~

meroti lagii.. petang semalam perasan pisang kt atas meja dh ada yg rosak. bila 2-3 biji dh lebam, cepat la yg lain pun lebam nnti. jadi tun pun mula la pikir2 nk cara utk selamatkan pisang yg banyak ni. mula2 plan nk buat kek pisang, tp enchik H ku ni bukannye peminat tegar kek pisang. lagi satu, skrg ni kalau perasan tun kurangkan kuih-muih yg manis2. plg kerap pun, seminggu sekali je buat kuih yg manis2. risau nengok enchik H ku makin bam2. hihi.. nnti balik umah PIL kene tegur lagi sbb x jaga pemakanan suami sendiri. uhuk uhuk~


punya la panjang inro nk reasonkan nape meroti lagi.. hehe.. nway, kerana sebab2 diatas, tun pun memutuskan utk menggunakan pisang2 tersebut utk jadikan roti. ada byk roti pisang, tp majoriti guna baking powder n baking soda. nk cari yg guna yis. jd, tun pun tanya enchik gugel, ada x resepi 'banana yeast bread', dan keluarkan resepi yg sedap ni.. lepas tu patut la rasa mcm pernah tgk resepi ni, rupa2nya kak izah pernah buat dulu. lepas tu kak mas dan kak naz pun pernah buat jugak. tun letak link akak2 cayang 3 org supaya korang blh tengok kegebuan roti ni. gmbr tun x bape nk jadi sbb tun amik gmbr guna matahari petang, jd kuning2 gambo. x cantik lgsg. 


breakfast td, tun grill kan kejap roti utk panaskan, buat scrambled egg, dan celur n grill sosej. dh lama x bekfes camni, sedap pulak.. roti ni sesuai juga mkn ngan jem, sbb x manis sgt. mcm bun kosong yg ada rasa pisang sikit2.

Banana Yeast Bread
souce: jkitchenlog
refer also: kak izah, kak mas, kak naz
 
200 gr bread flour
1 tsp instant dry yeast
20 gr caster sugar
150-160 gr banana puree (from 2 medium bananas)
40 ml milk
20 gr unsalted butter
1/4 tsp salt
1/2 bj telur- tun ikut akak2 ni tambah


1. Combine bread flour, yeast, and caster sugar in a bowl. Make a hole in the center. Add banana puree and milk. Mix well.
2. Add butter and salt. Mix until dough is smooth and glossy - it will be very sticky. Cover and rest for 1 hour.
3. Punch dough down and set aside for 10 minutes. Grease and flour a baking pan.
4. Spoon dough into the prepared pan and use a spatula to smooth the surface. Cover or spray with water (to prevent skinning) and let rise for 1 hour.
5. Preheat oven to 180C. Bake for 20-25 minutes. Cover with foil to prevent excessive browning.

doh sgt2 lembik, jd tun ikut cara akak2 tambah 2 sb tepung. still agak lembik, jd tun minyakkan tangan sblm bulat2kan.

16 comments:

Mas said... [Reply]

amboiiiiii amboiiiii
makin lama makin cun mengebu roti kau tun...
meh seloyang..he3

Nuridah said... [Reply]

Nk seketul tun wak sarapan nie....dh masuk tengahari akak lum mkn

Liza said... [Reply]

set bekpes tu kalau buat lunch pun kenyang...acu antar kat sini sikit, nk rasa ni....hihihihi

Yatie said... [Reply]

uwaaa ada roti pisang ya kat sini....meh bagi akak seketoi..jadilah wat rasa2 jek..nnti akak wat sendiri eehhh....

Zaliedana said... [Reply]

Tun kak ct baru wat doh roti yg asas amik resepi kat umh tun klmarin,mmg betui2 lembut n gebu,plg suka,sbb doh xmelekat kat tgn,kak ct bab tuh plg mls tuh,sbb nk kna tmbh tepung bagai..Roti nih rasa cam pernah wat,tekstur ala cam kek kan..

izahdaut said... [Reply]

akak suke rotipisang ni. ringan gitu rotinya kan. lama dah tak meroti. cam ketandusan para pemakan roti dalam rumah ni. hehe.. pisang pun ada. da lebam jugak tu. tak tau la apa nak jadi tu karang.

cik cek said... [Reply]

Best ni Tun...Roti pisang guna yeast...amik resepi dulu...buat tak tau bila...he he..:)

Gee® said... [Reply]

lama dh tak meroti... tgk roti pisang ni terlior la pulak...

Cheq Sue said... [Reply]

bila ada stok tepung roti baru sedap nak buat ni... tengah2 dok pk nak angkut balik ke idak BM tu... kang penuh lak kete

cikmanggis said... [Reply]

wah sarapan ala barat ni...suka suka..makcik memang suka sarapan yang simple begini tp kena buat roti tu..lambat sikit Tun :)hehe ..kat dapur ada sesikat pisang yang dah mula nak lebam..kena buat roti ni..makasih Tun.

maz said... [Reply]

Tun..dh tdur ke tuu...kmaz mai antor eskrim ni..leh tkar nga rti tun tu..nk wak bkpes pgi eskk...rjin snguh tun mroti...bila kmaz nk rjin jgk ye...

quinnie said... [Reply]

tun....kita kena tunggu ada setandan pisang baru boleh buat projek pisang2 ni..kekeke..kalau dak tak tau nak buat apa dgn pisang2 tu..hihihi...

tak sangka..ada jugak roti pisang..teringat pulak kat roti gardenia yg ada perisa pisang tu..tapi ada jual lagi ke?

Ezadlieza said... [Reply]

Tun...bz ker tun....ke tgh buat roti lg tu....tunnnnnnnnnnnn...bangunnnnn...

chikadakbiru said... [Reply]

amboiii2 adik tun sorang nih..memang dah pro buat roti huhuh..terbaik laa

suri solehah said... [Reply]

sampai sekarang akak tak tahu jarak nk susun bagi roti tu naik jd cam gitu tun huhu

nOOrsha said... [Reply]

gebus sungguhla roti pisang tun ni...bulat2, sedapnye pekene ngan teh o..;:)